stand for ukraine
odpowiedź iuc stand for ukraine koncert Romanowskiego

Odpowiedź na komunikat prasowy Uniwersyteckiej Instytucji Koncertowej w Rzymie w związku z wydarzeniem z Romanowskim

Odpowiadamy na informację prasową Uniwersyteckiej Instytucji Koncertowej dotyczącą kontrowersji wokół organizacji przez nią koncertu Aleksandra Romanowskiego w wielkiej sali Uniwersytetu La Sapienza w Rzymie.
Uważamy, że za konieczny akt należy przekazać nasze przemyślenia w tej sprawie, nie chcąc podsycać kontrowersji i nie chcąc kogokolwiek kwestionować, ale konieczne jest wyjaśnienie naszego punktu widzenia, który najwyraźniej nie został do końca zrozumiany.

Komunikat prasowy Uniwersyteckiej Instytucji Koncertowej i odpowiedź ze strony Stand for Ukraine

Przedstawiamy cały komunikat prasowy IUC i odpowiadamy na niego paragraf po akapicie. Odpowiedzi znajdziesz w tekście w kolorze czerwonym.

Oświadczenie IUC w odpowiedzi na krytykę i ataki osobiste w mediach oraz ataki hakerskie, jakie pojawiły się w ostatnich dniach
Informacja prasowa
Do druku

Mediolan, 20 Styczeń 2024

W następstwie niesprawiedliwych ataków skierowanych na IUC, w tym:
– „społeczna burza śmieci” zorganizowana przez zorganizowane grupy trolli i użytkowników spoza kręgu fanów i obserwujących;
– atak hakerski „Anonymous”, który zasłonił naszą instytucjonalną stronę internetową;
– zniesławienie i oskarżenia w prasie przez stowarzyszenie „ Stand for Ukraine".
Stand for Ukraine: Pragnę odesłać Państwa do przedmiotowego artykułu, do którego lektury zapraszam (
https://www.standforukraine.it/2024/01/15/pianista-romanovksy-roma-propaganda-russa/) tam, gdzie nie ma absolutnie żadnego zniesławienia i wnioskowania, wręcz przeciwnie, podchodzimy do tematu z najwyższą powagą, bo z pewnych rzeczy nie można żartować. Niemal jednocześnie wysłaliśmy dwa listy otwarte, jeden do burmistrza Gualtieri i jeden do rektora Uniwersytetu La Sapienza z prośbą o stanowisko (którego zresztą nie było) w tak ważnej sprawie. Pamiętajmy, że w całych Włoszech doszło do kontrowersji, z demonstracjami (pomyślcie o Bari i Padwie) i oburzeniem ze strony społeczności ukraińskiej i włoskiej, która wspiera ich w tak poważnym momencie dla ich kraju.

Zobacz także:  Rosyjski film Świadek w Mediolanie, czas, aby miasto zareagowało przeciwko propagandzie

IUC, Uniwersytecka Instytucja Koncertowa w Rzymie, odpowiada w następujący sposób:

Sztuka jako okazja do refleksji
IUC – Uniwersytecka Instytucja Koncertowa, organizacja non-profit promująca kulturę i sztukę, zamierza doprecyzować swoje stanowisko w związku z kontrowersjami wywołanymi ostatnimi wydarzeniami związanymi z zaplanowanym na 23 stycznia koncertem ukraińskiego pianisty Aleksandra Romanowskiego.

Prawdopodobnie ofiarą wyzysku był Aleksander Romanowski. Nakręcony 30 czerwca 2022 roku przez ukraińskiego blogera i opublikowany w You Tube film przedstawiający go podczas występu przed zbombardowanym teatrem w Marioupolu niekoniecznie czyni go rosyjskim kolaborantem.
Prawdą jest, że w Marioupolu grał z nim także skrzypek, najwyraźniej sympatyzujący z Włodzimierzem Putin. Rzeczywistość jest taka, że ​​Romanowski nigdy nie stanął po stronie agresorów swojego kraju i nigdy oficjalnie nie stanął po stronie Kremla.
Parę tygodni później koncert Marioupola Romanowskiego w Telegramie wyraził cały swój smutek z powodu spustoszenia, jakie miało miejsce w mieście: „jak wszyscy ludzie związani ze sztuką, kulturą, te obrazy pozostały w moim sercu”. (J. Merzisen, Radio classique FM, 9 sierpnia 2022).
Stand for Ukraine: skrzypek, który „najwyraźniej” jest „sympatykiem” Włodzimierza Putin nazywa się Petr Lundstrem i występuje razem z Romanowskim ten rosyjski film propagandowy (jest również z napisami w języku włoskim), w którym mówi dosłownie: „my też chcemy pokoju, ale dopiero po naszym zwycięstwie”. Rozumieliśmy się jak Rosjanie. Oczyśćmy więc pole wątpliwości i „wydaje się” i „najwyraźniej”. Jest to jawny film propagandowy zwycięstwa Rosji na Ukrainie i Romanowski również bierze w nim udział. Czy on nie wiedział, o czym mówią? Ciężko uwierzyć.
W każdym razie, jeśli trzy dowody są wskazówką, Romanowski grał przed zniszczonym teatrem w Mariupolu z Petrem Lundstremem, brał udział w tym propagandowym filmie i w wiadomości, którą przekazałeś Romanowskiemu na Telegramie, mówi, że tak, jest mu przykro za zniszczenie swego miasta, ale nie precyzuje, że to Rosjanie najechali i nie potępia ich. To jest takie trudne? Nie opowiadanie się po żadnej ze stron w wielu przypadkach, a w tym naszym zdaniem jeszcze bardziej, jest równoznaczne ze wspieraniem jednej, a nie drugiej strony.

Zobacz także:  Burmistrz Dario Nardella przeciwko pokazowi rosyjskiego filmu propagandowego Świadek we Florencji

To tyle, jeśli chodzi o ostateczne, zweryfikowane tutaj fakty. Decyzję IUC o zorganizowaniu koncertu Aleksandra Romanowskiego (pomimo licznych ataków muzyka i rzekomych niejasności, które nie zostały jeszcze udowodnione) należy przypisywać pragnieniu instytucji wyniesienia sztuki, muzyki do rangi instrumentów pokoju, tolerancji, refleksji, a nie konfliktu.

Gdyby IUC zastosowała się do tej logiki, nie byłoby już wydarzenia ani koncertu, które nie byłyby upolitycznione. Na całym świecie szaleją wojny. Wystarczy jeden fałszywy news, aby artysta stał się przestępcą. A tego nie chcemy. Włochy są wolnym i demokratycznym krajem. Zanim dojdzie się do pochopnych wniosków, konieczna jest weryfikacja faktów, refleksja, kontekstualizacja, a nie streszczenie zdania wygłaszane w mediach społecznościowych.

IUC potępia otrzymane obraźliwe i brutalne ataki

IUC broni wartości sztuki i muzyki, jako narzędzi mediacji, tolerancji i wzajemnego zrozumienia. Tym bardziej broni decyzji o potwierdzeniu koncertu Aleksandra Romanowskiego poprzez odesłanie nadawcy wszystkich otrzymanych w ostatnich dniach oskarżeń, w tym pochodzących od znanych osób, które wykorzystały swoją siłę wpływu do oczerniania w mediach społecznościowych m.in. koncert małej organizacji, jej członków i pracowników.

Grupa Anonymous nawet „zhakowała” naszą witrynę, jakbyśmy byli państwem w stanie wojny lub grupą terrorystyczną, wyrządzając nam bardzo poważne szkody gospodarcze i wizerunkowe.

Życzenia na koncert:

Zapraszamy społeczeństwo do otwartego i przemyślanego udziału w wydarzeniu. Jesteśmy przekonani, że sztuka może być potężnym narzędziem promowania pokoju i zrozumienia oraz że to wydarzenie może pomóc w wywołaniu konstruktywnej i interesującej debaty na te tematy.

Stand for Ukraine: Mamy nadzieję, że na tym nie zakończy się debata na temat rosyjskiej propagandy i jej wtargnięcia do społeczeństwa obywatelskiego poprzez kulturę, ale że posłuży ona podniesieniu świadomości społecznej w zakresie zagrożeń, jakie mogą z niej wynikać. W listach otwartych wysłanych do burmistrza Gualtieri i proboszcza Polimeniego zgłosiliśmy tę myśl ambasadora Ukrainy w Rzymie W ostatnich tygodniach interweniował Jarosław Melnyk, próbując zablokować niedawny występ Romanowskiego w Padwie w Konserwatorium Polliniego. Cytując słowa samego ambasadora Ukrainy Melnyka „Obecnie kultura jest także kluczowym narzędziem rosyjskiej wojny hybrydowej. Przedstawiciele sektora rosyjskiej aktywności kulturalnej niestrudzenie podkreślają, że rosyjskie wydarzenia kulturalne za granicą są „operacją specjalną” na froncie kulturalnym i „ofensywą kulturalną”. Możemy się z nim tylko zgodzić.

Zobacz także:  Wydarzenie odwołane: w Bolonii nie będzie pokazywany także rosyjski film Świadek